Participa la DigiPhoto 2009

miercuri, 14 ianuarie 2009


Episodul 4

Claude Albore Livadie, un arheolog francez care a publicat raportul iniţial asupra descoperirii de la Nola, l-a numit "un prim Pompei".

În mai şi iunie 2001, autorităţile arheologice ale provinciei au supervizat săpăturile. Mastrolorenzo s-a grăbit să ajungă în Nola, la aproximativ 30 km est de Napoli. El şi Pappalardo au prelevat mostre de cenuşă şi de depozite vulcanice care conţineau indicii chimice despre magnitudinea erupţiei.

Însă ulterior povestea ştiinţifică a virat spre obişnuita operă bufă a arheologiei italiene. Proprietarul locaţiei se agita, dornic să reia lucrările de construire a supermarketului sau să primească unele compensaţii pentru întârziere - o dilemă deloc neobişnuită într-o ţară unde excavatoarele şi buldozerele unei economii moderne se confruntă cu rămăşiţele omniprezente ale civilizaţiilor străvechi.

Arheologii guvernului au excavat în grabă situl şi au mutat obiectele găsite.

În final, supermarketul nu a mai fost construit şi tot ce a mai rămas dintr-un sit care surprindea în mod miraculos una dintre primele întâlniri ale civilizaţiei timpurii cu distrugerile vulcanice este o groapă săpată pe un maidan invadat de buruieni, cu pereţii de fundaţie ai colibelor abia vizibili.

O inscripţie mică şi decolorată, care proclamă acest loc ca fiind "Pompeiul preistoric", atârnă fără vlagă de o poartă încuiată cu lacăt. Tristul scenariu arheologic de la Nola s-a repetat de câteva ori.

În 2002, o companie italiană de construcţii, care semnase un contract cu guvernul SUA pentru construirea unei unităţi de susţinere a bazei Marinei SUA din sudul Mediteranei, a descoperit un alt sat acoperit de cenuşă, în apropierea oraşului de azi Gricignano di Aversa; după părerea lui Mastrolorenzo, acesta era chiar mai mare decât situl Nola, cu urme lăsate de numeroase colibe din epoca cuprului şi epoca bronzului.

"Petrec puţin timp «studiind» situl - spune Petrone sarcastic despre arheologii care examinează locaţiile pe care se fac construcţii - apoi totul e distrus."

În vara lui 2004, în timp ce se construia o nouă cale ferată de mare viteză între Napoli şi Roma, mii de urme de paşi au fost descoperite în apropierea orăşelului Afragola. Analiza geologică a stabilit că erau urme lăsate de locuitori din epoca bronzului care fugeau din calea erupţiei de la Avellino. Cei trei au dat fuga să fotografieze rămăşiţele grăitoare ale acelui moment străvechi de teroare.

În ciuda pierderii acestor situri, Mastrolorenzo, Petrone, Pappalardo şi vulcanologul american Michael Sheridan au stârnit fascinaţia întregii lumi când au prezentat pe scurt aceste descoperiri, în primăvara lui 2006, în Lucrările Academiei Naţionale de Ştiinţe (PNAS).

Dar cercetările lor au depăşit simplul stadiu al documentării arheologice. Evenimentul de la Avellino - au scris ei - "a provocat o prăbuşire sociodemografică şi abandonarea unei întregi regiuni, pentru mai multe secole." Noile descoperiri, alături de simulările pe computer arată că o erupţie de dimensiunile celei de la Avellino ar dezlănţui un val concentric de distrugeri, care ar putea devasta Napoli şi o mare parte din împrejurimi.

În lumea de dinaintea Uraganului Katrina şi a tsunami-ului din Oceanul Indian, aceste avertismente ar fi sunat poate la fel de îndepărtate şi trecătoare ca şi acele urme de paşi preistorici.

Dar lucrurile s-au schimbat.


Episodul 3

Populaţiile străvechi erau atrase de câmpia Campaniei din aceleaşi motive care ne atrag şi pe noi azi: vreme blândă, acces la mare (şi la fructe de mare) în Golful Napoli din zilele noastre, sol vulcanic fertil şi poate chiar frumuseţea care a captivat atâţi scriitori, de la Vergiliu la Stendhal.

Cu mult înainte ca Eneas să se întoarcă din călătoriile sale, cu mai bine de o mie de ani înainte ca grecii să se stabilească în Cumae şi să guverneze câmpia campaniană, coloniştii preistorici au venit din Apeninii învecinaţi şi au început să cultive cereale şi să-şi păstorească turmele.

Ulterior, grecii s-au mutat spre est, din Cumae către Neapolis, Noul Oraş, ceva mai departe de-a lungul coastei, unde se ridică acum Napoli. Avem o idee foarte clară despre viaţa în acest ţinut scăldat de soare în epoca romană, datorită splendorilor recuperate în Pompei şi Herculaneum.

Dar, pe măsură ce pământul bătătorit de paşi din Campania continuă să dea la iveală secrete antice, Mastrolorenzo şi Petrone, împreună cu colega lor Lucia Pappalardo, au recompus o imagine amănunţită a unei perioade timpurii şi a primei întâlniri a oamenilor cu forţa primordială a Vezuviului.Aproape totul a ieşit la lumină din întâmplare.În mai 2001, de exemplu, lucrători constructori au început să sape fundaţia unui supermarket, în apropierea unei intersecţii pustii, pline de buruieni, chiar lângă orăşelul Nola. Un arheolog care lucra pentru provincia Napoli a remarcat câteva urme de lemn ars la aproximativ un metru sub nivelul solului, un indiciu al locuirii timpurii de către oameni.

La aproape şase metri sub pământ, au început să iasă la iveală relicvele unui sat din epoca timpurie a bronzului, aproape perfect conservat.

În următoarele câteva luni, lucrările de excavare au adus la lumină trei mari aşezări preistorice: colibe în formă de potcoavă, cu intrări clar demarcate, zone de locuit şi echivalentul unor bucătării.Cercetătorii au găsit zeci de oale, farfurii de ceramică şi recipiente rudimentare, de forma unor clepsidre, care conţineau încă resturi fosilizate de migdale, făină, grâne, ghinde, sâmburi de măsline şi chiar ciuperci. Despărţituri simple separau încăperile; o colibă chiar părea să aibă o mansardă.Urme de capre, oi, vite şi porci, ca şi urme ale stăpânilor lor umani, străbăteau curtea de afară. Scheletele a nouă capre gestante zăceau într-o zonă împrejmuită, care includea un ţarc pentru animale. Dacă se poate spune că un schelet se chirceşte de frică, oasele unui câine aparent terifiat erau îngrămădite sub o streaşină.Depunerile de sedimente vulcanice şi noroiul de erupţie de la Avellino au dus la conservarea acestui sat preistoric şi au permis reconstituirea existenţei sale cotidiene, mergând până la frunzele de pe acoperişurile de paie şi boabele de cereale din recipientele aflate în bucătării.


Episodul 2

Crima organizată a revenit în mod regretabil în orăşelele prăfuite şi dărăpănate de lângă Napoli, iar când lucrătorii dau peste nişte rămăşiţe umane, uneori e greu de stabilit dacă să cheme un arheolog sau un criminalist.

Nu şi în acest caz. Ultimul loc de odihnă al scheletelor, un pat accidentat de rocă vulcanică acoperit de piatră ponce, furniza un indiciu geologic precis pentru momentul morţii.

Nu mai era nevoie decât de un vulcanolog care să citească straturile de rocă. Acest proces a fost iniţiat când Petrone şi Mastrolorenzo au aflat vestea descoperirii. Petrone s-a năpustit la faţa locului; autorităţile i-au lăsat la dispoziţie fix două după-amiezi ca să extragă oasele.

"A fost un miracol că am reuşit să salvăm asta" - a spus Petrone.

Scheletele din San Paolo Bel Sito - încremenite într-un zbor terifiant, cu ruta de evadare aleasă greşit şi imortalizată în repausul lor ostenit, osificat - au oferit cercetătorilor italieni indicii, într-un proiect care a combinat vulcanologia, antropologia fizică şi arheologia ca într-un show TV poliţist: Vezuviul.

În ultimul deceniu, proiectul a rescris povestea vulcanului din apropiere, alimentând, într-o notă rău prevestitoare, dezbaterile ştiinţifice despre pericolul unor viitoare erupţii.

Bărbatul şi femeia nu erau victime ale celebrei erupţii din anul 79 d.Hr., care a îngropat Pompeiul şi Herculaneum. Mai degrabă erau locuitori din epoca bronzului ai unuia dintre zecile de sate preistorice presărate pe această câmpie frumoasă, fertilă, în perioada unei erupţii a Vezuviului care s-a produs mai înainte - şi cu mai multă violenţă, după cum s-a dovedit.

Erupţia din Avellino s-a produs cu aproximativ 3.780 de ani în urmă, iar cercetătorii susţin acum că reprezintă proiecţia de coşmar a unei viitoare calamităţi care ar putea îngropa însuşi oraşul Napoli.

Din 1995, Petrone şi Mastrolorenzo au cutreierat Campania rurală care înconjoară Napoli, devenind un fel de echivalenţi arheologici ai "vânătorilor de tornade", grăbindu-se spre siturile de excavaţie recent descoperite, înainte ca dovezile să poată fi îndepărtate sau acoperite.

Cei doi au recompus din bucăţi imaginea antropologică şi vulcanologică a erupţiei de la Avellino, pornind de la miile de urme de paşi, păstrate în cenuşa vulcanică, ale victimelor care fugeau şi mergând până la un sat preistoric, conservat spectaculos (dar dezmembrat ulterior), practic abandonat de locuitori, care şi-au lăsat mâncarea pe masă, ceea ce redefineş te forţa vulcanică şi tributul plătit Vezuviului de către mediul geografic.

Ei nu numai că au dat scheletelor din Sao Paolo Bel Sito o voce elocventă, dar cercetările lor au transformat această voce într-un avertisment clar: "Cele trei milioane de locuitori din oraşul Napoli modern şi din împrejurimi ar face bine să fie atenţi, pentru că e probabil ca o erupţie de această magnitudine să se repete, ba poate chiar (în termeni geologici) curând."

Credit : National Geographic



Numărătoare inversă pentru Vezuviu

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ultima erupţie a Vezuviului, în 1944, a înălţat spre cer un nor de cenuşă, în timp ce bombardierele SUA se îndreptau spre trupele germane. Chiar şi această erupţie minoră a acoperit câteva sate, omorând aproximativ 45 de oameni şi afectând 88 de avioane aliate, cu baza în apropiere.
În anul 79 d.Hr., cel mai periculos vulcan din lume a îngropat oraşul Pompei. Următoarea erupţie ar putea fi mult mai mare.
Când primele bubuituri au răsunat pe câmpia din Campania, urmate rapid de o grindină fierbinte de rocă vulcanică, bărbatul şi femeia şi-au abandonat în grabă satul şi au luat-o la fugă spre est, urcând un deal cu pantă blândă, spre ceea ce ar fi putut să pară un posibil adăpost, într-o pădure învecinată.
Ea avea cam 20 de ani; el, în jur de 45.
O cascadă violentă de piatră ponce amestecată cu roci incandescente, capabilă să spargă capete şi să opărească pielea, i-a făcut să nu mai vadă nimic. Nu înţelegeau ce se întâmplă, iar dezastrul care se abătea asupra lor trebuie că arăta precum sfârşitul lumii.
Mii de alţi oameni fugeau în acelaşi timp, încercând să se salveze, marcând pe cenuşa moale şi noroiul vulcanic umed urmele disperării umane care aveau să rămână nedescoperite timp de mai multe milenii.
Oamenii ale căror urme duc spre nord sau nord-vest au ales un drum care probabil le-a salvat viaţa; cei care au pornit spre est, ca tânăra femeie şi bărbatul mai în vârstă, îndreptându-se spre locul unde astăzi se ridică oraşul italian Avellino, au ales nechibzuit un drum care i-a condus spre o moarte sigură.
Ghinionul a fost că s-au îndreptat exact către mijlocul zonei de căderi care avea să fie rapid îngropată sub un metru de piatră ponce. Izbiţi de ceea ce cădea din cer, de parcă zeii i-ar fi lapidat, epuizaţi de efort şi terorizaţi de bezna care se lăsase în jurul lor, simţind cum fiecare respiraţie devine mai dificilă decât cea de dinainte, cei doi - cu siguranţă uniţi de disperare, dacă nu şi de o formă străveche de cununie - au început să meargă tot mai încet.
După ce au urcat cu mari eforturi o parte din dealul numit acum Castel Cicala, s-au prăbuşit în ultimele convulsii ale asfixiei.
"Nu puteau să vadă la mai mult de un metru în faţă" - a spus Giuseppe Mastrolorenzo. Vulcanolog la Osservatorio Vesuviano din Napoli, Mastrolorenzo stătea în picioare într-o cămăruţă bine luminată, din Muzeul de Antropologie al Universităţii din Napoli, aplecat asupra unei vitrine care conţinea scheletul splendid conservat al unei tinere, întins pe un pat de piatră ponce, exact aşa cum fusese descoperit.
"În erupţia care a îngropat Pompeiul şi Herculaneum, oamenii au murit instantaneu. Nici nu şi-au dat seama ce se întâmplă cu ei - a adăugat Pier Paolo Petrone, antropologul care excavase şi analizase scheletul femeii. Însă moartea ei a fost mai tragică, pentru că nu s-a produs brusc." Într-un gest final şi inutil de autoapărare, femeia şi bărbatul şi-au ridicat braţele pentru a-şi proteja feţele - şi au rămas pe veci încremeniţi în acel salut adresat eternităţii.
Oasele au zăcut acolo până în decembrie 1995, când arheologii italieni care săpau un şanţ pentru o viitoare conductă de gaz, în apropierea orăşelului San Paolo Bel Sito, la aproximativ 16 km nord-est de Vezuviu, au descoperit un schelet uman cuibărit între rădăcinile unui alun. Era femeia. La scurt timp după aceea, au dezgropat alături şi un al doilea schelet (Ep 1)

Credit : National Geographic


14 ianuarie 2009 - Pepiniera Stelara



Ce poate fi …o pictura sau o fotografie? Este o “pepiniera” de viata celesta , in centru stralucind nebuloasa NGC 2170. Iluminata de stelele fierbinti din jurul sau , aceasta nebuloasa este “acompaniata” in acest tablou de reflectia sinilie a altei nebuloase , o zona de emisie infrarosie , o multime de nebuloase care absorb spectrul negru , precum si o salba bogata de stele “pline” de culoare .Insa punctul central al acestei “picturi” celeste este masivul nor de praf stelar...sursa formarii celor mai noi stele din constelatia Monoceros. Gigantul nor de praf interstellar Mon R2 , este foarte aproape , la aproximativ 2,400 de ani-lumina .La aceasta distanta “presupusa” “panza” pe care este pictata aceasta nebuloasa ar avea diametrul de 40 ani-lumina.


Conquest of Paradise







VANGELIS - Conquest Of Paradise


L'enfant de la Cosmos





Vangelis-L'enfant(Opera sauvage , 1979)


Reaching...out..for...the ...Stars





Vangelis-Pulsar


The Eye of God is watching you






Jean Michel Jarre-Oxygene 4


13 ianuarie 2009 - Satelitul Dione


Dione are si "ea" "greselile" sale

Una din lunile inghetate ale planetei Saturn - Dione - a avut o activitate geologica destul de intensa de la formarea sa , lucru evidentiat de numeroasele falii si cratere prezente pe suprafata sa.

Fotografia de fata este una una prelucrata, rezulatata fiind din combinarea imaginilor satelitare in spectrul ultraviolet, infrarosu si verde, incercandu-se astfel ca in modul alb-negru sa se faca

o diferentiere si cartografiere clara a regiunilor fotografiate.

Aceasta fotografie a fost "suprapusa" uneia facuta fara nici un filtru.Diferentele de culoare nu au momentan nici o explicatie plauzibila, un motiv fiind totusi compozitia structurii suprafetei expuse sau a marimii granulelor care compun solul inghetat al satelitului

Imagine prezinta cea mai "scrutata" emisfera a satelitului Dione


Just Relaxing