Participa la DigiPhoto 2009

luni, 12 ianuarie 2009







Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, avand o suprafata de 46.399 ha, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979. Importanta acestei arii protejate se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare.

Flora cormofitelor este extrem de bogata, fiind semnalate peste 1.100 specii de plante superioare. Din categoria speciilor rare, amintim: Salix alpina, Salix bicolor, Astragalus penduliflorus, Androsace obtusifolia, Laserpitium archangelica, Conioselinum tataricum, Carex bicolor, Carex lachenalii, Carex pediformis ssp. rhizodes, Kobresia simpliciuscula, Juncus castaneus, Draba fladnitzensis.

In locuri mlastinoase vegeteaza si cateva specii relicte glaciare cum sunt: Scheuchzeria palustris, Carex limosa, Carex magellanica ssp. irrigua, Carex pauciflora, Carex chordorrhiza, Empetrum nigrum, Salix bicolor. De asemenea, in perimetrul parcului se intalnesc si specii ocrotite prin lege: floarea de colt (Leontopodium alpinum), ghintura galbena (Gentiana lutea), Gentiana punctata, angelica (Angelica archangelica), sangele-voinicului (Nigritella rubra), tisa (Taxus baccata) etc.

Fauna acestui parc prezinta si o mare varietate de vertebrate, multe fiind caracteristice pentru Carpatii Orientali. Raurile de aici reprezinta habitatul tipic al unor specii, precum: pastravul (Salmo trutta fario) , lipanul (Thymallus thymallus) sau boisteanul (Phoxinus phoxinus) .

Dintre reptile, soparla de munte (Lacerta vivipara) - specie relict - este semnalata in habitatele specifice.

Pentru pasari sunt reprezentative in acest parc speciile de talie mare, precum cocosul de mesteacan (Tetrao tetrix) - zona fiind una dintre ultimele din Romania unde mai exista aceasta specie, cocosul de munte (Tetrao urogallus) , acvila de munte (Aquila chrysaetos)


Manastirea Barsana


Biserica cu hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica face parte din grupul bisericilor de tip maramuresean de mici dimensiuni. A fost ridicata in anul 1720, ca biserica manastireasca. Dupa 1800, a fost demontata si stramutata pe amplasamentul actual, fiind pictata in anul 1806 de catre Hodor Toader din Viseul de Mijloc si Ioan Plohod din Dragomiresti. Sfantul lacas este compus dintr-o absida poligonala decrosata, naos acoperit cu bolta semicilindrica suprainaltata, pronaos tavanit si pridvor pe latura de vest, supraetajat. Este construita din barne asamblate in sistem Blockbau. Acoperisul, cu poala dubla, are deasupra pronaosului un turn-clopotnita prevazut cu arcade pe stalpi si acoperis inalt, piramidal. Pictura murala, icoanele si piesele de mobilier formeaza un ansamblu decorativ coerent, structurat dupa limbajul artei baroce si rococo. intregul program iconografic al picturilor lui Toader Hodor are un continut escatologic, cu accente moralizatoare. Alaturi de temele traditionale, in iconografia altarului patrund scene aluzive din Apocalipsa si din Judecata de Apoi. Caracterul moralizator al picturii parietale este pus in evidenta si de paralelismul dintre scenele Vechiului Testament si cele ale Noului Testament.


Manastirile din Bucovina



Biserica crestina – edificiu religios, loc de rugaciune si de comuniune cu Dumnezeu – cunoaste, prin intermediul manastirilor prezente in special in regiunile istorice ale tarii (Moldova,Muntenia) si a bisericutelor de lemn specifice zonei Maramuresului forme elevate de exprimare artistica. Daltuite in lemn sau piatra cu maiestrie , lacasurile de cult din Romania fac parte din marea familie a arhitecturii laice europene.
Bisericile maramuresene isi completeaza valoarea prin patrimoniul mobil adapostit, patrimoniu reprezentat prin icoane imparatesti sau praznicare, obiecte de cult si carti bisericesti tiparite sau manuscrise.
Inscriptiile daltuite in grinzi, semnaturile lasate pe ansamblurile parietale si pe icoanele praznicare si, nu in ultimul rand, insemnarile de pe batranele carti de cult sunt marturii ale vechimii crestinismului pe aceste meleaguri si file din istoria Maramuresului. Unicitatea bisericilor de lemn maramuresene le confera acestora statutul de produs emblematic al Maramuresului in contextul valorilor culturale universale.
Un alt "martor" al prezentei crestinismului pe teritoriul Romaniei de astazi inca din timpuri istorice sunt manastirile din nordul Moldovei...adevarate bijuterii ale arhitecturii sec.XV-XVI in Tarile Romane. Din salba bogata ale locasurilor de cult din Bucovina se evidentiaza Manastirea Voronet supranumita si "Sixtina Rasaritului"


De altfel,celebritatea aparte a Voronetului este data in primul rand , tocmai descenele murale de pe peretii exteriori.Un fond coloristic special predomina campul acestor fresce. Este celebrul"albastrul de Voronet",obtinut printr-o alchimie ce continua sa ramana,si dupa mai bine de jumatate de mileniu,o mare taina,atat pentru profani,cat si pentru specialisti("Judecata de apoi",o capodopera de incontestabila valoare universala).