Participa la DigiPhoto 2009

joi, 21 mai 2009

Incalzirea globala, mai grava decat se credea


Efectele incalzirii globale ar putea fi de doua ori mai grave decat estimarile facute in urma cu sase ani, au anuntat oamenii de stiinta.
incalzirea globala
Temperatura suprafetei Pamantului ar putea atinge 5,2 grade Celsius pana in 2100, dupa cum au descoperit cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology, citati de Reuters, in comparatie cu cresterea estimata in 2003, de 2,4 grade Celsius.

Studiul, publicat in American Meteorological Society’s Journal of Climate, arata ca diferenta este rezultatul unor imbunatatiri ale metodelor de prognoza a dezvoltarii economice si a avansului incalzirii globale, precum si al faptului ca noile masuratori au luat in calcul si emisiile foarte scazute de gaze.

O alta explicatie a acestei diferente este faptul ca incalzirea ar fi putut fi mascata de efectul de racorire produs de vulcani prin emisiile de cenusa, care accelereaza de fapt incalzirea globala.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, studiul a fost realizat cu ajutorul unor simulari computerizate care au luat in calcul atat schimbarile climatice, cat si cresterea economica. Predictiile arata faptul ca “fara o actiune rapida si intensa”, se va inregistra o incalzire puternica in acest secol.

Previziunile sunt mult mai rele in cazul in care nu se va lua nicio masura pentru combaterea schimbarilor climatice, in comparatie cu estimarile anterioare. Fara implementarea unor actiuni, “exista un risc mult mia mare decat s-a prevazut initial. Acest lucru creste importanta implementarii unro proiecte”, dupa cum a aratat co-autorul studiului, Ronald Prinn.

Sursa: Intact News


Orhidee sălbatice în munţii Moldovei

În fâneţele de lângă oraşul Piatra Neamţ, au înflorit de curând două specii de plante tropicale pe cale de dispariţie. Florile sălbatice nu sunt unice în Moldova, ele înfloresc şi în Carpaţii Orientali sau în Munţii Apuseni.
orhidee salbatice
Două specii rare de orhidee sălbatice înfloresc în această perioadă în munţii de lângă oraşul Piatra Neamţ. Rude cu orhideele din florării, cele două plante sălbatice cresc pe păşunile de munte din Moldova.

Cercetătoarea Elvira Gille de la Centrul de Cercetări Biologice „Stejarul“ Piatra Neamţ spune că numărul orhideelor sălbatice a crescut în ultima vreme pentru că a dispărut poluarea. „Speciile de orhidee sălbatice rare sau pe cale de dispariţie, care cresc pe pajiştile din jurul oraşului Piatra Neamţ, sunt avantajate de dispariţia poluării şi de faptul că unele fâneţe au rămas necosite ani la rând“, a declarat, pentru „Adevărul”, Elvira Gille.

Denumite şi poroinic

Deşi diferite ca formă, culoare şi specie, cele două orhidee, denumite ştiinţific Orchis morio şi Orchis sambucina, sunt cunoscute şi sub numele de poroinic. Florile sunt dispuse circular pe partea superioară a unei tije şi, prin frumuseţea lor, atrag atenţia curioşilor care se apropie de ele.

Orhideele sălbatice nu sunt unice în ţara noastră. Ele înfloresc şi în alte locuri din ţară, dar au nevoie de condiţii speciale de mediu, deoarece sunt plante deosebit de sensibile. „În România, orhideea sălbatică înfloreşte în fâneţele din zona montană din Moldova, dar şi în Carpaţii Orientali sau în Munţii Apuseni, dar numai în locurile nepoluate“, a precizat cercetătoarea Elvira Gille.

„Medicina populară consideră că băutura preparată din tuberculii de poroinic uscat are proprietăţi revigorante“, precizează profesorul de biologie Ioana Ciobanu. În acest moment însă nici un produs din farmacia tradiţională sau naturistă nu utilizează părţi de orhidee sălbatică şi nici principii active extrase din această plantă.

Sursa: Adevarul