Participa la DigiPhoto 2009

vineri, 13 februarie 2009



Unde bem cel mai bun vin din lume?




TOKAJ. Ceva e putred in Ungaria

Pe Hamlet nu l-ar fi inspaimantat „putreziciunea” de pe dealurile din regiunea Tokaj. Dimpotriva, ar fi savurat pana la capat dulceata cupelor cu vin produs aici. Culese una cate una toamna tarziu, boabele de struguri se califica numai daca sunt innobilate de putregaiul produs de catre bacteria Botrytis. Apoi, boabele sunt lasate in teascuri, fara nici o interventie de ordin mecanic, pentru a se obtine asa-numita Eszencia, cu o concentratie de zahar de pana la 800 de grame la litru. Tokaj Aszu, cel mai bun vin dulce obtinut aici, este evaluat in functie de raportul dintre masurile (puttonyos) de esenta si, respectiv, vin de baza care intra mai apoi in combinatie, la invechit, in butoaiele din lemn de stejar. Pentru cel mai bun si, in acelasi timp, cel mai scump vin (6 puttonyos), raportul este de 1 la 1, dar se comercializeaza varietati incepand cu 3 puttonyos. In cele din urma, rezulta ceea ce primul sau degustator ilustru, regele francez Ludovic al XIV-lea, a denumit „vinul regilor si regele vinurilor”, o licoare care, prin anii ’50 ai secolului trecut, se distribuia inclusiv pe reteta compensata, in chip de medicament antidepresiv! In ultimii ani, in zona Tokaj (nord-estul Ungariei, aproape de granita cu Slovacia), s-a dezvoltat un intens turism oenologic, asociat celui gastronomic. Mancarurile locale, acompaniate de nobilele vinuri, sunt ficatul de gasca (recoltat numai daca ajunge sa cantareasca minimum 400 de grame), preparatele din carne de porc „paros” (Mangalita) sau de vita „albastra”, cu garnitura din ceapa de Mako. Le-am gustat pe toate si va asigur ca un festin de acest tip, fie ca se desfasoara intr-o crama obisnuita, fie in luxosul restaurant budapestan Gundel, va va pune, aproape la propriu, capac. Mai ales daca, la final, un Aszu extradulce va insoti celebrele clatite cu nuci, dulceata si feliute de portocala.

TOPUL VINURILOR

  1. Tokaj Aszu 6 puttonyos (Oremus),1995: simfonie de arome, de la violete si castane, la caise si miere. Se spune ca experienta este atat de intensa, incat gustul te bantuie saptamani la randul. 250 euro
  2. Tokaj Aszu 5 puttonyos, 1988: matasos, paliere succesive de savoare (migdale, piersici, miere, trufe, menta, caise). 150 euro
  3. Tokaj Aszu 4 puttonyos, 1988: buchet savant (alune de padure, pecan, miere de salcam), usor acidulat, pentru a contrabalansa dulceata. 85 euro
  4. Tokaj Forditas, 1990: adieri de nectar de piersica, miere, caise si trufe, un vin care s-a produs rar in ultimii 50 de ani. 50 euro
  5. Tokaj Harslevelu, 1994: vin greu, cu parfum de tei. 40 euro

P.S. Eszencia: de la 350 euro/sticla

NAPA VALLEY. Nu ploua niciodata-n California…

In filmele americane, intalnesti nu o data, atarnate ca din intamplare pe pereti, tablourile semnate de J. Michael Orr. Unica tema a acestora o reprezinta parfumata Napa Valley, cea mai cunoscuta concentrare de podgorii din SUA. Evident, tot ce se petrece aici respecta tipicul Disneyland-urilor, dar vinul – fara a pretinde rafinamentele traditiei europene – nu e rau deloc, avand, precum oamenii locului, o prospetime care sfideaza rigoarea. Pretext pentru orice amuzament, vinul acesta robust nu se da in laturi de la vreun happening, oricat de trasnit ar fi el. Poti, astfel, combina degustarile si excursiile tematice cu o ascensiune cu balonul. Pentru ca show-ul sa fie complet, survolezi nu doar un imperiu al gusturilor, ci si unul al artelor, care convietuiesc intr-o deplina si fecunda democratie. Poti lua, in paralel, lectii de pictura sau de ceramica, dupa cum poti profita de iesirile in natura pentru biking sau pentru o partida de golf. Toate se intampla pe dealurile nisipoase din California, in Napa Valley, unde – daca nu ploua din cer – macar iti ploua in gura.

TOPUL VINURILOR

  1. Duckhorn Estate Napa Valley, 2000: un Merlot mai mult decat insinuant, care suprapune florile de cires, ciocolata, caramelul si vanilia; la final, pecetea de savoare e pusa de prunele si murele usor putrezite. 120 $
  2. Paoletti Napa Valley Cabernet Sauvignon, 1999: cirese negre, placinta de mure sau masline negre? Toate deodata! 90 $
  3. Von Strasser Sori Brico, 1999: pantele lui Diamond Mountain au produs chintesential arome de ciocolata neagra, cirese negre, tutun si cedru. 80 $
  4. Ramey Hudson Chardonnay, 2000: multe zvonuri de fructe ispititoare, adica prune galbene, smochine bine coapte, pere, mere Fuji si, acolada finala, stejar dulce. 60 $
  5. Biale Monte Rosso Zinfandel, 2001: oximoroane imprevizibile strang sub aceeasi cupola palatala zmeura si piperul, ciresele si coacazele. 50 $
Cititi in continuare...