- 27 î. Hr.: Octavianus a primit titulatura sacrală de „Augustus“ şi a adoptat titulatura de „Imperator Caesar Augustus divi filius“;
- 1547: Ivan cel Groaznic a fost încoronat ţar al Rusiei;
- 1885: apare noul organ de presă junimist „România liberă“, ce reflectă grupul junimist intrat în Camere la alegerile din noiembrie 1884;
- 1920: intră în vigoare un amendament la Constituţia SUA, care interzice fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice („Legea prohibiţiei“), în vigoare până la 5 decembrie 1933;
- 1838: s-a născut Franz Brentano, filosof german (d. 1917);
- 1946: George Călinescu începe, la Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti, cursul „Istoria literară ca ştiinţă inefabilă şi sinteză epică“, cu lecţia de deschidere intitulată „Sensul clasicismului“.
vineri, 16 ianuarie 2009
ATMOSFERA EXTRATERESTRA A AJUTAT LA IESIREA DIN ERA GLACIARA A PAMANTULUI TIMPURIU
Oxigenul captiv in rocile vechi de 635 de milioane de ani din Arctica a dezvaluit faptul ca Pamantul timpuriu a avut o atmosfera total diferita de cea de astazi , atmosfera care a ajutat la “saltul” peste milioane de ani de inghet permanent.
Analiza chimica a rocilor prezente in arhipelagul norvegian
Nivelul scazut al acestor izotopi este corelat cu niveluri scazute de dioxid de carbon in atmosfera , iar datele colectate sugereaza ca Pamantul a avut nivele de 300 pana la 1000 de ori mai ridicate de CO2 decat cele din ziua noastra.
O atmosfera atat de bogata in CO2 ar putea totusi mentine viata dupa standardele moderne , dara ar constitui o limita pentru dezvoltarea vietii precum o stim noi.
“Valorile descoperite indica prezenta unor total alte standarde de viata , in comparative cu ce credeau pana acuma oamenii de stiinta” , declara cercetatorul-sef Huiming Bao de la Universitatea de Stat din
Cercetarile lui Bao si a colegilor sai sustin teoria “Pamantului Bulgare de Zapada” , teorie care zapada si gheata acumulata la nivel global odata ce a atins un prag critic , a determinat intrarea planetei intr-o perioada glaciara de milioane de ani.
Majoritatea cercetatorilor cred ca Pamantul ar fi putu sa iasa din aceasta stare latenta dupa zece milione de ani sau mai mult , dupa CO2 s-a acumulat indeajuns la nivelul atmosferei incat sa declanseze topirea ghetarilor astfel ducand la un dezghet rapid la nivel global .
Sursa : National Geographic