Participa la DigiPhoto 2009

luni, 18 mai 2009





Si uite asa ..a inceput sfarsitul unei povesti frumoase din viata mea..Ziua Absolventului...17 mai...un mars ..o dovada ca cei trei ani petrecuti in sanul Universitatii Alexandru Ioan Cuza ( si mai precis ascuns undeva la etajul 3 al corpului B -- Facultatea de Geografie)incep usor usor sa se apropie de sfarsit .
A fost frumos... o "rau" alb... "involburat" siroind furtunos de pe Copou cu destinatia Palatul Culturii..manifestari de adeziune a studentilor diverselor facultati..zgomote suieratoare de fluiere...batutul din palme...caldura de afara...Totul..ABSOLUT FANTASTIC!!!!!
Doar asa simti ca esti student!!!


GLOBAL DIMMING


Intunecarea globala, in engleza “Global Dimming”, este un termen mai putin cunoscut decat incalzirea globala, dar asta nu inseamna ca este mai putin periculos. Fenomenul este creat de reducerea graduala a cantitatii de lumina care ajunge la suprafata Pamantului, observata de-a lungul catorva decade, de cand au inceput masuratorile sistematice in anii ’50. Se crede ca se datoreaza cresterii numarului de particule poluante (fum, praf etc) eliberate in atmosfera prin activitati umane. Efectul variaza de la o locatie la alta, dar global cantitatea de lumina care atinge suprafata Pamantului a scazut cu 4% intre 1960 si 1990. Intunecarea globala creeaza un efect de racire asupra Pamantului care ar fi putut masca partial efectul de sera si al incalzirii globale. Acest lucru il face deosebit de periculos.


Pădurea Letea, singurul loc din Europa unde cresc liane

Cu liane, stejari bătrâni de 700 de ani sau dune de nisip, Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din lume.
padurea letea
Mergând pe canele, din depărtare se văd biserica din sat și bărcile de pescuit ale sătenilor. Pe un drum pietruit, trecem prin câteva sate. Arată la fel, și totuși sunt diferite. La Letea sunt ruşi, la Sistovca şi Periprava sunt lipoveni, şi la Roseti sunt români, moldoveni mai mult. Populaţia este de cam 1000 de locuitori.

Letea este cunoscută pentru sutele de cai care aleargă liberi prin pădure și peste izlazuri.

500 de specii de plante și arbori și-au făcut culcuș în Pădurea Letea. Stejari brumării, frasini, tei, plopi, dar și plante exotice.Sunt chiar şi stejari vechi de 700 de ani, dar care şi-au mai pierdut din coronament.

Este singurul loc din Europa unde găsim liane. Păsările călătoare le-au adus semințele de pe alte tărâmuri.

Mergând prin pădure, treci printr-o uluitoare schimbare de peisaj. Numai 200-300 de metri între pădure subtropicală și deșert.

Cu atâtea minunăţii, turiştii pleacă acasă cu amintiri pe viaţă.


Surse regenerabile de energie in Romania


România va avea un potenţial tehnic maxim în energia eoliană de 3.000 MW, în 2025, în special în zona Dobrogei, a declarat vineri consilierul în cadrul ministerului Economiei (ME), Dana Chirvase, la un seminar pe tema energiei eoliene.
Potrivit unui studiu comandat de ME, în prezent, România are un potenţial tehnic maxim de 1.200 MW, iar până în 2025, acesta va ajunge la 3.000 MW.

Până în prezent, în România sunt instalaţi circa 8MW din energie eoliană.

La nivel global, sunt instalaţi 100 GW în momentul actual în ferme eoliene, iar ţara noastră depune eforturi ca până în 2020 să atingă targetul de 24% E-SRE.

În prezent, se află în desfăşurare mai multe proiecte de parcuri eoliene, cu o putere instalată cumulată de câteva sute MW. Astfel, Grupul CEZ din Cehia construieşte în Dobrogea un parc de 600 MW, estimat la circa 1,1 miliarde euro, cel mai mare parc pe uscat din Europa. Primele turbine vor fi puse în funcţiune undeva spre sfârşitul acestui an.

De asemenea, EDP Renovaveis dezvoltă două proiecte cu o putere totală instalată de 228MW, iar primele turbine eoliene vor fi instalate până la finele lui 2009. Totodată, Blue Planet, parte a holdingul Blue Investments, va construi un parc eolian de 35 MW la Baia, în judeţul Tulcea, cu o investiţie de 60 milioane euro, parc ce urmează să fie finalizat la sfârşitul anului 2009.

Sursa: NewsIn


Umanitate??!?!?!



Un documentar cat se poate de real ...si foarte dramatic despre ce inseamna sa fii OM in contextul actual al industrializarii..si evolutiei, precum si a cruzimii nemaintalnite a oamenilor fata de animale, ilustrand totodata totala lipsa de respect fata de acesti furnizori ne-umani fata de care omenirea pe parcursul evolutiei sale si-a dezvoltat o dependenta enorma.
De precizat ..comentariul este facut de catre Joaquin Phoenix, iar coloana sonora este interpretata de Moby. Vizionare placuta!!!!(desi nu e nici pe departe placuta)


Visele ciudate se datoreaza activitatii geomagnetice a Pamantului




Cautati o explicatie pentru cosmarurile care va trezesc in mijlocul noptii? Noile studii arata ca mai degraba puteti invinui campul magnetic al Pamantului decat experientele dramatice din trecut.

Darren Lipnicki, psiholog care a lucrat la Centrul de Medicina Spatiala din Berlin, Germania, a gasit o corelatie intre ciudateniile pe care le visam si extremele locale ale activitatilor geomagnetice. Alte studii, efectuate de-a lungul timpului, au legat activitatea geomagnetica scazuta de cresterea producerii de melatonina, un hormon care ajuta corpul sa isi regleze ritmul biologic intern pe o durata de aproximativ 24 de ore. Astfel, bazandu-se pe ideea ca suplimentele de melatonina pot cauza vise iesite din comun, Lipnicki s-a intrebat daca campurile magnetice locale pot induce aceleasi efecte.
Psihologul a pastrat inregistrari ale viselor sale pe care le-a avut in timpul noptii de pe vremea in care era adolescent, intre anii 1990 si 1997, adunand un total impresionant de 2.387 de insemnari. „Mi-am dorit dintotdeauna sa leg stiinta de inregistrarile mele”, a declarat Lipnicki. Pentru acest studiu, el a dezvoltat un sistem pentru a grada cat de ciudate sunt aceste vise pe o scara de la unu la cinci. La capatul inferior se gasesc visele care se ilustreaza realitatea. „De exemplu, cele in care ma aflu la birou si imi fac temele la matematica sau fizica”, a explicat psihologul. La mijlocul acestei gradari sunt notate visele care s-ar putea intampla in realitate, dar au sanse mici de implinire. „Un prieten sta in curtea din spatele casei mele si construieste o platforma din lemn, stand pe niste picioroange la o inaltime de 3 metri”, continua acesta. Cele mai ciudate vise, notate cu cifra cinci pe scara de gradare, sunt acelea care nu au legatura cu realitatea: „Stateam pe o plaja dintr-o tara straina cu o maimuta care vorbea limba engleza si cu o femeie care s-a micsorat pana la dimensiunea unei papuse”. Lipnicki a verificat activitatea geomagnetica zilnica din Perth, Australia, locul in care statea in perioada in care a realizat insemnarile viselor. A comparat zilele in care visele sale erau notate cu cifra cinci pe scara de gradare cu activitatea geomagnetica si a reusit sa gaseasca o corelatie: visele cu adevarat ciudate le-a avut in zilele in care activitatea geomagnetica a Terrei a avut un apogeu.

Sursa: Gardianul