ATMOSFERA EXTRATERESTRA A AJUTAT LA IESIREA DIN ERA GLACIARA A PAMANTULUI TIMPURIU
Oxigenul captiv in rocile vechi de 635 de milioane de ani din Arctica a dezvaluit faptul ca Pamantul timpuriu a avut o atmosfera total diferita de cea de astazi , atmosfera care a ajutat la “saltul” peste milioane de ani de inghet permanent.
Analiza chimica a rocilor prezente in arhipelagul norvegian
Nivelul scazut al acestor izotopi este corelat cu niveluri scazute de dioxid de carbon in atmosfera , iar datele colectate sugereaza ca Pamantul a avut nivele de 300 pana la 1000 de ori mai ridicate de CO2 decat cele din ziua noastra.
O atmosfera atat de bogata in CO2 ar putea totusi mentine viata dupa standardele moderne , dara ar constitui o limita pentru dezvoltarea vietii precum o stim noi.
“Valorile descoperite indica prezenta unor total alte standarde de viata , in comparative cu ce credeau pana acuma oamenii de stiinta” , declara cercetatorul-sef Huiming Bao de la Universitatea de Stat din
Cercetarile lui Bao si a colegilor sai sustin teoria “Pamantului Bulgare de Zapada” , teorie care zapada si gheata acumulata la nivel global odata ce a atins un prag critic , a determinat intrarea planetei intr-o perioada glaciara de milioane de ani.
Majoritatea cercetatorilor cred ca Pamantul ar fi putu sa iasa din aceasta stare latenta dupa zece milione de ani sau mai mult , dupa CO2 s-a acumulat indeajuns la nivelul atmosferei incat sa declanseze topirea ghetarilor astfel ducand la un dezghet rapid la nivel global .
Sursa : National Geographic
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu