Participa la DigiPhoto 2009

luni, 12 ianuarie 2009

Manastirile din Bucovina



Biserica crestina – edificiu religios, loc de rugaciune si de comuniune cu Dumnezeu – cunoaste, prin intermediul manastirilor prezente in special in regiunile istorice ale tarii (Moldova,Muntenia) si a bisericutelor de lemn specifice zonei Maramuresului forme elevate de exprimare artistica. Daltuite in lemn sau piatra cu maiestrie , lacasurile de cult din Romania fac parte din marea familie a arhitecturii laice europene.
Bisericile maramuresene isi completeaza valoarea prin patrimoniul mobil adapostit, patrimoniu reprezentat prin icoane imparatesti sau praznicare, obiecte de cult si carti bisericesti tiparite sau manuscrise.
Inscriptiile daltuite in grinzi, semnaturile lasate pe ansamblurile parietale si pe icoanele praznicare si, nu in ultimul rand, insemnarile de pe batranele carti de cult sunt marturii ale vechimii crestinismului pe aceste meleaguri si file din istoria Maramuresului. Unicitatea bisericilor de lemn maramuresene le confera acestora statutul de produs emblematic al Maramuresului in contextul valorilor culturale universale.
Un alt "martor" al prezentei crestinismului pe teritoriul Romaniei de astazi inca din timpuri istorice sunt manastirile din nordul Moldovei...adevarate bijuterii ale arhitecturii sec.XV-XVI in Tarile Romane. Din salba bogata ale locasurilor de cult din Bucovina se evidentiaza Manastirea Voronet supranumita si "Sixtina Rasaritului"


De altfel,celebritatea aparte a Voronetului este data in primul rand , tocmai descenele murale de pe peretii exteriori.Un fond coloristic special predomina campul acestor fresce. Este celebrul"albastrul de Voronet",obtinut printr-o alchimie ce continua sa ramana,si dupa mai bine de jumatate de mileniu,o mare taina,atat pentru profani,cat si pentru specialisti("Judecata de apoi",o capodopera de incontestabila valoare universala).


0 comentarii: